Klinisk master i psykologi ved Syddanske Universitetet (SDU) i Danmark
Tidligere utdanning: bachelor i psykologi ved NTNU
Prosessen tar lengre tid enn forventet og krever mange dokumenter, så start tidlig!
Det mest tidkrevende var å sende inn beskrivelser av hvert fag med detaljer som eksamensform, varighet og pensumliste. Malen ligger på universitetets nettsider. Noen universiteter som København krever alt i ett dokument, mens andre krever ett dokument per fag. Det er greit å gjøre begge deler med en gang, så sparer man seg for mye jobb i etterkant.
Noen av universitetene krever Engelsk B (tilsvarer internasjonal engelsk på videregående). Jeg hadde ikke dette så tok en TOEFL test istede. Testen har totalt 120 poeng, og de ulike universitetene har ulike grenser på hvor mange feil man kan ha.
TOEFL testen burde man ta så tidlig som mulig!
Tusen takk for at du tok deg tid til intervjuet, Kaja! Vi håper alle våre lesere blir inspirert av det du deler!
Hvorfor valgte du denne retningen?
Jeg valgte denne retningen fordi jeg ønsket å jobbe klinisk. Denne utdanningen åpner også opp for mange muligheter og gir autorisasjon for å arbeide som psykolog i Norge.
Hvordan var overgangen fra å være bachelorstudent til masterstudent?
Overgangen fra å være bachelorstudent til masterstudent var bare gøy! Nå jobber vi mer klinisk og mer rettet mot både praksis og jobb, som føles betryggende og gjør overgangen til jobb igjen litt mindre skummelt. Samtidig får man integrert all den teoretiske kunnskapen fra bacheloren, som forventes at man har med seg til master.
Hvordan er studiehverdagen din på masteren, i forhold til bachelor og Norge?
Studiehverdagen var tilnærmet lik bacheloren første året, med en del obligatoriske forelesninger og øvinger i uka. Nå på siste året er det roligere og man jobber generelt mer selvstendig. Dette er nok mye på bakgrunn av at jeg valgte å komprimere praksisperioden på ett semester istedenfor to. Jeg ønsket å ta praksisen min i Norge, så da var praksisperioden min 5 dager i uka, med to mindre fag på siden. Noen av mine norske medstudenter valgte å ta praksisen sin i Danmark og er nå i praksis 2 ganger i uka over to semestre og deres studiehverdag ligner mer på førsteåret. Begge deler er overkommelig og løser seg helt fint. For min del har det gjort at jeg nå har mer fritid og et veldig mye roligere semester før master-skriving, som er veldig deilig og gir mulighet til å for eksempel reise litt dersom man ønsker det!
Hvor relevant var bachelorstudiet for hva du har drevet med i ettertid, og hvordan har du brukt din kompetanse på master?
Bachelorstudiet ga meg et godt teoretisk grunnlag for videre studier. Veldig mye av teorien er integrert i videre læring på masteren, som det er forventet at du kan. Forelesningene og det kliniske arbeidet bygger videre på det vi allerede har lært og gir en bedre og bredere forståelse av hvordan man jobber i praksis.
Hva husker du best fra studietiden fra NTNU?
Fra studietiden på NTNU vil jeg nok alltid huske det sosiale miljøet best. Det å ha en sosial møteplass å gå til hver dag, gjorde i alle fall min studietid helt spesiell! Vi var mange på kullet og det ble ofte arrangert morsomme aktiviteter og eventer man kunne delta på. Studietiden er noe helt spesielt og det fikk jeg kjenne på under praksisperioden da man brått jobbet mandag til fredag, fra 8-16. Da savnet jeg det å kunne stå opp når man vil og å f.eks. kunne trene på tomt treningssenter midt på dagen(!). Nyt det mens du kan!
Har du hatt noen psykologirelevante jobber etter bachelorstudiet?
Etter fullført bachelor kvalifiserer du deg som miljøterapeut og etter min erfaring åpner det seg flere muligheter da. Jeg jobbet ekstravakt i helger det semesteret jeg var hjemme i praksis og turnus hele sommeren. I praksisperioden jobbet jeg i Barne- og Ungdomspsykiatrien (BUP) og utenom dette jobber jeg som miljøterapeut på akutt enhet for spiseforstyrrelser. Jeg får utfordret meg enormt og læringskurven er bratt! Ingen dag er lik og det er både lærerikt og spennende.
Hadde du relevant sommerjobb under studietiden?
Under studietiden på NTNU jobbet jeg 2 ettermiddager i uka som støttekontakt og avlaster. Det er en utrolig givende og ikke minst hyggelig jobb. Vi fant på så mye gøy og ga meg en trygghet og grunnlag inn i fremtidige jobber. Da jeg var hjemme i ferier jobbet jeg noen år i hjemmesykepleien. Her drev jeg for det meste med stell, hadde aktivitetstid og støttesamtaler med både brukere og pårørende.
Som student, var du aktiv for å komme i kontakt med arbeidslivet?
Under bacheloren var jeg nokså usikker på hva jeg ville videre, utenom at jeg ønsket å jobbe klinisk og tett på andre mennesker. Jeg deltok på ulike bedriftspresentasjoner o.l., som var veldig nyttig med tanke på at du får muligheten til å stille alle mulige spørsmål en måtte lure på. På den måten møtte jeg mennesker som jobber innenfor et bredt spekter av psykologifaget. Her følte jeg også at jeg fikk inspirasjon og informasjon om ulike jobbmuligheter jeg ikke hadde tenkt var mulig tidligere. Så det kan jeg varmt anbefale!
Hadde du noen frivillige verv ved siden av studiene?
Jeg var aktiv i psykologistudenter om psyke og sex (POPS) ved siden av studiene. Det var utrolig spennende, lærerikt og ikke minst veldig hyggelig! Blant annet arrangerte POPS ukeSEX som er hvert år i uke 6. Dette er en hel uke med spennende foredrag og eventer. Her var det et overordnet tema for hvert år, med ulike foredragsholdere og fagpersoner som hadde enormt med kunnskap innenfor ulike temaer. Kanskje noen av de mest spennende og morsomme foredragene jeg har vært på ila bacheloren. Innad i POPS var det også ulike grupper og jeg var en del av PR. Vi promoterte ulike foredrag, deltok på stands, styrte sosiale medier o.l. I tillegg hadde vi i POPS ulike sosiale kvelder og eventer sammen. Kan absolutt anbefale å melde seg inn i et verv!
Hva forestiller du deg å jobbe med videre i din karriere?
Basert på praksisperioden og av tidligere jobberfaring har jeg trivdes særlig med å jobbe med barn og ungdom. Det er veldig hyggelig, føles givende og viktig for meg og noe jeg forestiller meg å jobbe med videre. Jeg har lært og sett det siste året at det er mange flere muligheter enn hva jeg tidligere har tenkt, så blir spennende å se hva man ender opp med!
Har du noen tips til studenter som ønsker å komme inn på samme master?
Ja! Først og fremst og for å være ærlig måtte vi gjøre mye av jobben selv, som til tider var krevende. Eksempelvis hvilke fagkombinasjoner som kvalifiserte oss til å søke i Danmark. Jeg anbefaler å samarbeide med andre du vet om som også skal søke. Det hjalp meg masse da det kunne føles litt overveldende med alt av dokumenter og det formelle som måtte på plass for selve søknadsprosessen. På bakgrunn av dette ønsker jeg å være til hjelp og skal prøve å oppsummere så godt jeg kan.
Jeg sammenlignet fagene på bacheloren i Danmark for å gjøre mitt studieløp på NTNU så likt som mulig. I tillegg til fellesemnene fordypet jeg med i psykologiemer på breddeåret
Verdt å merke seg at de ulike universitetene i Danmark stiller forskjellige krav. Eksempelvis krevde universitetet i København 10 studiepoeng i klinisk noe som førte til automatisk avslag. De som gikk året over oss tok enten et klinisk fag privat eller i Lillehammer, så de fikk godkjent kravene
Når jeg søkte krevde både SDU og Aalborg universitet at man la ved et motivasjonsbrev.
Her skrev jeg blant annet litt om meg selv (alder, interesse, personlighet). Jeg ville også anbefalt å legge ved noe kjennskap til universitetet og dens fag/ utdanning. Det lønner seg å skrive hvorfor du vil studere akkurat der eller evt. hvilke fag du gleder deg til. Jeg knyttet dette opp mot arbeidserfaring og interesseområder.
Videre er det viktig å ha med en kort beskrivelse av tidligere jobberfaringer/verv. Jeg vet også at flere la vekt på personlige egenskaper som er gode å ha i forhold til å bli psykolog, hvorfor man ønsker å bli psykolog, samt hva man har lyst til å jobbe med etter utdannelsen. Blant dem jeg samarbeidet med valgte noen å skrive på norsk/ dansk/ engelsk og opplevde at det var det samme.
Dersom man lurer på noe, hva som helst, ring/ send mail til universitetene, ANSA, Facebook grupper osv.! Det blir naturligvis mange spørsmål underveis.