Hva går jobben din ut på?

Jeg er lærer i flere fag, blant annet i programfaget psykologi. Jeg har psykologi som en del av min cand-mag-grad (nå bachelor) og har hovedfag/master i nordisk språk og litteratur. Disse fagene har en fellesnevner, og motivasjonen var en interesse for hva det vil si å være menneske i verden ogde vilkårene vi lever under.


Hvordan var overgangen fra å være student til å bli arbeidstaker? 

Overgangen fra å være student og å komme i fullt arbeid som lærer i 100% stilling er krevende, og mange opplever et såkalt praksis sjokk i begynnelsen. Jeg arbeidet som vikar i både grunnskole og videregående ved siden av studiene samtidig som jeg hadde to barn, så overgangen ble ikke så stor for meg. Det var likevel krevende, og man får en bratt læringskurve de første årene. Psykologi ble først et programfag i skoleåret 2009-10 og etter par år etter det tok jeg initiativ til at vi skulle tilby psykologi på vår skole.


Har du hatt andre psykologi relevante jobber etter studietiden?

Nei, jeg begynte i skolen, og har blitt der.


Hvor relevant var psykologistudiet for hva du har jobbet med i ettertid?

Psykologistudiet er virkelig relevant for lærer yrket uavhengig av om en underviser i psykologi eller ikke. Her foregår det det faglig og sosial læring hver dag. Å kjenne til utfordringer for aldersgruppen og å vite noe om gruppeprosesser, er bare et par eksempler på hva en kan få nytte av.


Å undervise ungdom i psykologi er spennende, og å være vitne til at de, i tillegg til faglig kompetanse, kan oppleve å bli mer kjent med seg selv og med hverandre, synes jeg er en bonus. Flere går videre med faget etter videregående, og det liker jeg.


Hva er det mest utfordrende med jobben din? 

Det er ingen tvil om at arbeidet til tider er utfordrende. Alle elever skal bli sett og bli bekreftet, helst i hver økt, og det gjelder uansett gruppestørrelse. I nasjonale Ungdata- samt Ung- HUNT- undersøkelser viser selvrapportering at flere opplever psykiske plager nå enn før. De fleste elever har det likevel bra.


Undervisningen skal uansett tilpasses alle. På vår skole tar vi det sosiale miljøet på alvor, og vi har et eget miljøteam som følger opp elever, og som også arbeider forebyggende.


Hva tror du er de viktigste fremtidige jobbmulighetene for psykologistudenter?

Jeg mener det trengs mennesker med psykologisk kompetanse i et bredt spekter av samfunnslivet fra forskning til terapi, samt i utdanningssektoren, i sosialt arbeid og i næringslivet. Det skjer mye spennende innen hjerneforskning, ikke minst har May-Britt og Edvard Moser bidratt til det her i Norge.


Vi trenger psykologer, og vi trenger samfunnsforskere. Næringslivet trenger folk som har kompetanse på organisasjoner, grupper og motivasjon, for å nevne noe, samt det å ta vare på medarbeiderne. Det er lønnsomt på sikt! Det er få arbeidsplasser der man ikke skal forholde seg til andre mennesker.


Hvilke råd ville du ha gitt en student som var usikker på karrierevalg?

Psykologi er et svært anvendelig fag, og det er flust av muligheter om en som student ennå ikke har bestemt seg for hva en vil bli. Velg noe innen faget du synes er spennende, og tenk at du skal jobbe med noe du trives med. Snakk med andre studenter og oppsøk informasjon der du kan. Vær åpen for muligheter. Det kan finnes karriereveier du ikke har tenkt på.



Tusen takk for at du tok deg tid til intervjuet, Siri Olivia! Vi håper alle våre lesere blir inspirert av det du deler!

Siri Olivia

Lybekk



Lektor med tillegg fra UiO

Bjørkelangen Videregående skole