logo
mp
Psykologi
Bachelor fra HiL
Neuroscience
Master fra NTNU
29 år
MÅNEDENS PROFIL MARS 2015
Marianne Ruud
PhD-stipendiat
Institutt for Eksperimentell Medisinsk Forskning, UiO/OUS Ullevål

Hva er det som er spennende med din jobb og hvordan har du havnet der?

Mange ting! Jeg forsker på en sykdom som gjør at jeg føler at jeg kan være med å utgjøre en forskjell for mange mennesker. Jobben som PhD-stipendiat innebærer også at man blir utfordret til å løse komplekse problemer på en daglig basis. Jeg endte opp med denne stillingen delvis tilfeldig, delvis ikke. I løpet av årene har det blitt klart for meg at jeg ville jobbe innen medisinsk forskning, men jeg har vært litt åpen på akkurat hva slags så lenge det kjennes viktig og relevant.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det finnes nesten ikke en "vanlig" dag. Jeg har en utrolig variert hverdag. Jeg kjører ulike eksperimenter i laboratoriet, løser tekniske og metodiske problemer, analyserer forskjellige datasett på kontoret, forbereder presentasjoner og postere til vitenskapelige konferanser.

Hva er det med din kompetanse som har vært attraktiv for arbeidslivet?

Jeg startet innen psykologi og fant underveis ut at det var biologien som fascinerte meg mest, og underveis i MSc i nevrovitenskap gikk det opp for meg at det var innen medisinsk forskning jeg ville jobbe. Så min CV er altså fylt av litt forskjellig og det synes kanskje at jeg ikke var den studenten som fra dag én visste hva hun skulle bli. At jeg har allsidig erfaring tror jeg var noe min arbeidsgiver vurderte som positivt. Dessuten har jeg referanser fra blant andre min MSc-veileder, en professor jeg var forskningsassistent for, og tidligere arbeidsgiver som fortalte nåværende arbeidsgiver at jeg ikke er redd for en utfordring, er hardtarbeidende og motivert. Jeg tror dette har betydd langt mer enn karakterene mine for videre jobb. Jeg lærte også noen metoder i masterprosjektet mitt som var relevant for mitt doktorgradsprosjekt.

Hvor relevant var psykologistudiet for hva du har drevet med i ettertid?

For doktorgraden som jeg jobber med nå har ikke BA i psykologi noen betydning, men den var essensiell da jeg søkte opptak til MSc i nevrovitenskap, og for jobben som foreleser i psykologi ved Høgskolen i Lillehammer.

Har du hatt andre psykologirelevante jobber/stillinger etter endt studie (for eksempel sommerjobb, masteroppgave, etc.)?

Ja, jeg jobbet i to år som foreleser og emneansvarlig ved Høgskolen i Lillehammer da jeg var ferdig med min MSc. Denne stillingen var direkte relatert til psykologiutdannelsen og nevroutdannelsen min. Da jeg studerte psykologi hadde jeg også sommerjobb på psykiatrisk sykehus.

Hadde du noen frivillige verv ved siden av studiene? Var du aktiv for å komme i kontakt med arbeidslivet?

Jeg var veldig fokusert på å bruke tiden min på å studere, men var leder for fotogruppa ved Høgskolen i Lillehammer da jeg studerte på BA-nivå. Men generelt sett tror jeg at det er positivt å vise at du ved å ta på deg ulike verv ikke skyr ansvar. Jeg tror at jeg har vært flink til å ivareta de kontaktene jeg har fått opp gjennom årene, og det har definitivt vært av betydning for videre jobb.

Hvordan var overgangen fra å være student til å bli arbeidstaker?

Det gikk mye lettere enn forventet. For det første fikk jeg en relevant jobb relativt raskt etter endte studier, og når man får jobbe med noe man synes er interessant og gøy er det bare topp å være arbeidstaker!

Hvordan forestiller du deg din videre karriere?

Jeg ser for meg at jeg skal bruke noen år på å bli ferdig med doktorgraden, og deretter håper jeg på en jobb hvor jeg kan kombinere forskning og undervisning. Eventuelt kunne en jobb innen industrien (legemiddelindustrien for eksempel) friste. Jeg lever litt etter mottoet om å ta de mulighetene som byr seg, så vi får bare vente og se!

Har du noen gode tips til andre psykologistudenter som skal søke seg videre til en master eller ut i arbeidslivet?

Tenk på hva du tror du kunne tenke deg å jobbe med senere, og velg en master ut i fra det. Uansett hva du velger: vær forberedt på å jobbe hardt og gjøre en innsats. Anstreng deg for å komme i kontakt med rette personer. Takk ja til alle utfordringer og muligheter som byr seg. Det lønner seg!

FLERE PROFILER
2019
Konsulent
Assessio
HR-konsulent
Adecco Finance & Office Trondheim
Leder for anbud og tjenesteutvikling
Sens Utvikling AS
2018
Management Consultant.
Accenture.
Sit Råd.
Rådgiver.
Accenture Interactive.
Digital transformation analyst.
Kandidatstudiet i psykologi ved Aarhus Universitet
HR-konsulent i Finanstilsynet
2017
Avdeling for forskning og utvikling (AFFU)
St. Olavs, forsker.
Pedagogisk psykologisk rådgiver
Sula kommune
2016
Førstekonsulent
NAV Værnes, markedsavdelingen
Prosjektleder
Læringssenteret, Trondheim kommune
Eier og seniorkonsulent
Østlyng & Bjerke AS
Psykolog
Vitale psykologsenter
HR-partner
Sparebank 1 SMN
2015
PhD kandidat
Psykologisk institutt, NTNU
HR-rådgiver
Skatteetatens IT- og servicepartner
Rekrutteringsrådgiver
Securitas
Partner
Assessit AS
Rådgiver
Ressurssenter for omstilling i kommunene
PhD Candidate
NTNU Kavli Institute for Systems Neuroscience
HR Operations Advisor
Microsoft
2014
Konseptansvarlig for bedrifter
Storebrand, markedsavdelingen
HMS-rådgiver
Aker Solutions, Stavanger
Prosjektmedarbeider
KinderStiff Consulting AS
Konsulent
Deloitte
© 2016 Bedriftsportalen For Psykologi